Poströstning för bolag

Poströstning med pdf-blanketter skapar
onödigt arbete för alla inblandade

Perioden inför en stämma är ofta stressig. Då vill du inte dessutom behöva hantera massor av inskickade blanketter som ska kontrolleras och räknas samman. Även för aktieägarna blir det väsentligt mycket enklare med ett digitalt alternativ.

Läs mer om utmaningarna med traditionell poströstning och hur vår digitala tjänst löser dem.

Undvik skrivare, scanner, frimärken…

Om ni lägger upp en blankett på hemsidan måste varje ägare ladda ner, fylla i och underteckna för att sedan scanna tillbaka till bolaget eller i värsta fall lägga i ett kuvert, frankera och posta. Det här är extra besvärligt i tider av hemarbete; då många inte har vare sig skrivare frimärken hemma.

Digital poströstning löser problemet:

Rösta online

Era ägare kan rösta online; direkt från datorn eller mobilen.

Snabb röstning

Det tar inte mer än 3-4 minuter att rösta på alla punkter i dagordningen.

Fullmakt

Det går även att rösta för juridisk person eller med stöd av fullmakt.

Identifiera avsändaren

Med blanketter som skrivits under för hand är det svårt att uppfylla lagkravet att kunna verifiera ägarens identitet på ett säkert sätt. Bolaget har inga förteckningar över sina ägares namnteckningar och kan inte verifiera vem som faktiskt skickat in blanketten.

Digital poströstning löser problemet:

Mobilt BankID

Ägare identifierar sig med mobilt BankID (stöd för alla nordiska länder) och matchas direkt mot aktieboken.

Utländska ägare

Utländska ägare och andra som som saknar BankID erbjuds en bindande elektronisk signatur med ett enkelt knapptryck. Ni kan även begära in en ID-kopia för extra säkerhet.

Undvik manuell rösträkning

Det är ett mödosamt arbete för bolaget att gå igenom varje blankett, matcha mot aktieboken och manuellt räkna ihop rösterna på de olika beslutspunkterna. Risken för enkla misstag är stor.

Digital poströstning löser problemet:

Formulär matchas

Formulären matchas mot aktieboken och ogiltiga röster sorteras bort.

Röster summeras automatiskt

Antalet röster på varje punkt summeras automatiskt och utan räknefel.

Fortfarande inte övertygad?

Känner ni er osäkra på om alla aktieägare kommer att behärska tekniken? Ingen fara, om de klarar att ladda ner eller maila en blankett så klarar de även att rösta digitalt. Den äldsta ägare som använt tjänsten föddes i augusti 1934 och är alltså 86 år gammal.

Vår support står redo att hjälpa både er som bolag och era ägare.

Se svaren på vanliga frågor eller ta kontakt för ett samtal om hur vi kan hjälpa er.

Vill ni ha en onlinestämma där ägarna röstar live?

Poströstning innebär att aktieägarna skickar in sina röster i förväg. Det kan man göra inför en vanlig fysisk bolagsstämma, en stämma som sänds online eller så kan man ha en stämma med enbart poströstning – där det alltså aldrig äger rum något egentligt möte.

En del bolag vill sända sin stämma online via Teams, Zoom eller liknande och erbjuda ägarna att rösta “live” på distans. Det här är fullt möjligt och vår tjänst stödjer det. Men de allra flesta föredrar förhandsröstning så att allt kan samlas in och räknas samman i lugn och ro.

Vårt tips är att ha ett onlinemöte före den formella omröstningen, där ni kan diskutera dagordningen och svara på frågor, för att därefter öppna upp poströstningen.

Då behöver inte alla ägare sitta och vänta på varandra medan alla röstar och ni riskerar inte att någons uppkoppling strular så att de inte hinner med att rösta innan ni går vidare. Det blir också enklare att ge support till enskilda ägare som kanske inte riktigt förstår hur det ska göra.

Men som sagt; vi kan ordna onlinestämmor med liveröstning också så om det är vad ni vill ha så är det bara att ni hör av er så löser vi det!